Elisabeth Holm - nr 4, 2023

Elisabeth Holm, Umeå

"All världens musik, sång och människor ryms i vår kör!" Det är devisen för kören Happy Mix, ett annorlunda köräventyr som startades och leds av körledaren Elisabeth Holm i Umeå.

– Tänk så mycket underbar musik från alla länder vi har fått lära oss! utbrister Elisabeth.

Det är kören Happy Mix hon talar om, en kör som består av människor från en mängd olika länder: Irak, Syrien, Finland, Kanada, Indien, Ukraina, England, Turkiet, Sverige … Eller som Elisabeth kallar dem: hälften gammsvenskar, hälften nysvenskar.

Här är målet inte i första hand att genom körsången tillägna sig det svenska språket, det blir naturligtvis en effekt och en bonus. Men det främsta syftet och målet är själva musiken: att få upptäcka och uppleva karaktären och det vackra i musiken från alla dessa länder!

– Det blir en magisk känsla att få sjunga den arabiska hitlåten Lama Bada tillsammans med Aurass med sin mörka altröst och Marcels oudspel, säger Elisabeth.

– Det är jätteviktigt för människorna att få sjunga sitt eget lands sånger och dela dem i kören! Det ger en speciell gemenskap. Man känner för varandra!

Det kanske är en aspekt som glöms bort: risken att man i ambitionen att integrera fokuserar mest på svenska sånger.

Förslag på sånger kommer från körsångarna själva. Sedan letar Elisabeth upp musiken, bland annat på youtube, och ägnar mycket tid åt att planka, skriva ner och arrangera dem för kören.

– Vi lär av varandra i kören. Det är som att vi alla är på en gemensam resa!

Man sjunger både traditionell och dagsaktuell populär musik från de olika länderna. Exempel på det senare är invigningslåten från OS i Peking och ett annat är bollywoodsånger från Indien.

En höjdpunkt för Happy Mix och i linje med deras profil är framträdandet på nationaldagen varje år på det samiska kulturhuset Tràhppie i Umeå. Avslutnings-sången Det här är ditt land, det här är mitt land får här en alldeles speciell och djup innebörd.

Elisabeth Holm är sedan många år en betydelsefull kraft och en välkänd profil i Umeås musik- och kulturlliv.

Men hon föddes 1940 i Göteborg och växte upp
endast tio minuters promenad från Konserthuset på Götaplatsen. Det var ju så lätt att gå den där lilla biten nedför Viktor Rydbergsgatan. Så från tolvårsåldern och flera år framåt var Elisabeth på konsert två gånger i veckan. Detta var strax efter kriget in på 50-talet och när hon läser upp namnen hon samlat i autografblocket hon bevarat från de åren känner man något av musikhistoriens vingslag: Tor Mann, Arthur Rubinstein, Andre Segovia, Igor Markevitch, John Barbirolli, Käbi Laretei, Hans Leygraf, Ferenc Fricsay, Ida Händel – kort sagt, alla de dåtida klassiska världsstjärnornas autografer finns i hennes block!

Elisabeth spelade piano privat från 7 års ålder för en "fantastisk lärarinna" och sammantaget gav detta en gedigen klassisk musikutbildning!

Efter studenten 1960 sökte Elisabeth musiklärarlinjen på Musikkonservatoriet i Göteborg, som det hette då, och efter fem år examinerades hon som musikdirektör och pianopedagog. Hennes lärare där var bland andra Gösta Ohlin i kör och kördirigering och i piano Dagny Norling.

– Jag växte upp i den klassiska musiken där jag har
en ganska stabil grund att stå på. Genom åren har jag träffat många skolelever, körsångare och andra och på något sätt har jag varit öppen och nyfiken och kunnat ta till mig deras upplevelser och musikstilar och vad de har att erbjuda. Så jag har lyssnat och blandat med min gamla musiksmak och det har blivit något som rör sig framåt. Jag är tacksam för att jag är en person som lyckas vara nyfiken och som inte är rädd för nya utmaningar. Det är en god egenskap. Den har jag
lyckats få.

Ja, Elisabeth Holm har ända sedan examen 1966 ägnat hela sitt liv åt musikundervisning i skolan, de sista 30 åren fram till pensionen 2007 på Dragonskolan i Umeå, en av Sveriges största gymnasieskolor. En enastående kulturgärning! Som Elisabeth säger:

– Jag har alltid älskat att undervisa! Och under de trettio åren i skolan lärde jag mig otroligt mycket, inte minst inom rockmusiken!

Men det är kören som har utgjort navet i skolans musikliv och Elisabeth har alltid haft en stor kör-verksamhet. Skolkören har genom åren gjort spektakulära körresor till Oslo, Köpenhamn och Leningrad och gått luciatåg i Dublin, Rom och
Sankt Petersburg. Ett speciellt kapitel har utbytet med Skola nr 7 i Riga utgjort.

Det började 1987, alltså långt innan Baltikum befriades från rysk överhöghet, då skolkören inbjöds att besöka och sjunga tillsammans med Rigaskolan. Man bodde i familjer och standarden i landet då var ju på en helt annan nivå än idag. Det blev en stor upplevelse för alla elever – och lärare! Sedan fortsatte utbytet skolorna emellan varje år en bra bit in på 2000-talet.

– Det roliga med kör är ju möjligheten till körresor. Jag har alltid varit intresserad av och nyfiken på främmande länder och kulturer.

2014 utsågs Umeå och Riga till Europas kultur-huvudstäder. Det gav tillfälle att återuppliva utbytet mellan Dragonskolan och Skola nr 7 i Riga. Elisabeth, som nu egentligen var pensionär, samlade ihop nuvarande och gamla sångare och for till Riga där man konserterade tillsammans. Sedan återgäldade den lettiska kören besöket med konsert i Umeå.

Ersbodakören är Elisabeth Holms andra kör i Umeå. Den är och har varit väldigt betydelsefull sedan hon startade den för ca 25 år sedan. Kören består av "helt vanliga människor", som Elisabeth säger.

– Jag är uppfostrad inom svensk körlyrik men förstod att det inte riktigt gick hem där. Det öppnade mina öron för annat och det är jag tacksam för! Vi sjunger jazz, schlager och visor. Vi älskar ABBA! Och Theodorakis – det är ju underbar musik!

Kören, som består av ett trettiotal sångare, gör framträdanden till jul, vår och valborg. En höjdpunkt
i körens verksamhet var medverkan i Svante Henrysons kantat Vidderna inom mig med text av Nils-Aslak Valkeapää, för solister, kör, barnkör och orkester som framfördes under firandet av kulturhuvudstadsåret 2014.

En annan milstolpe var uppförandet av ett stycke skrivet för just Ersbodakören av musikern och sångaren Anders Edström vid dennes examination i komposition på Musikhögskolan i Piteå.

I samtalen med Elisabeth är det vitaliteten, öppenheten och nyfikenheten, glädjen i musiken och tacksamheten man slås av.

– Så otroligt mycket roligt jag fått vara med om! utbrister hon.

Den där öppenheten har fått Elisabeth att upptäcka rockmusiken, och specifikt hårdrocken.

– Jag älskar hårdrock, det finns mycket att upptäcka där om man lyssnar noga. Jag går ofta på rockkonserter, klassiska konserter har jag ju fått så mycket av tidigare. Och vi är så stolta över Meshuggah och Refused som ju kommer härifrån Umeå!

2022 fick Elisabeth Holm Madeleine Ugglas stipendium för "en livslång gärning som körledare
och inspiratör".

Björn Johansson


Tipsa oss!

Har du något tips på en Köreldare? Kontakta oss!
Maila till: styrelsen@korledare.se.

Md banner final eea2024 ko rledaren 250x108px v2  002
Md webp.net gifmaker
Md ejeby banner 36x250
Md gehrmans
Gehrmans Musikförlag
Md banner notpoolen 2021

Vill du annonsera här?
Klicka här för info

Nyheter via RSS
Levererat av MyClub